1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så kommer du igång med Philips Hue

Daniel Hessel

Vill du ha ett smart hem? Börja med belysningen. Med Philips Hue kommer du igång enkelt. Vi visar hur och berättar allt du någonsin behövt veta om systemet.

Philips Hue Brygga

Att komma igång med Philips Hue är enkelt och oftast avklarat i en handvändning. Men känner du dig osäker finns vi såklart där för att hjälpa dig.

I det här exemplet använder vi oss av de vanligaste startkitet med en Hue-brygga och tre lampor som kan visa alla möjliga färger (White & Color Ambiance som de heter, med sockeltypen E27). Proceduren är precis densamma för alla andra startkit i Hue-serien och avslutningsvis visar vi även hur du lägger till en till lampa i systemet och en väggströmbrytare.

Innan du börjar finns det ett par saker du behöver:

Philips-Hue-startpaket-E27

  • Ett Philips Hue Startpaket

  • En mobil eller surfplatta. Android eller Iphone/Ipad spelar ingen roll.

  • Appen Philips Hue, kan hämtas till Android här och Iphone/Ipad här.

  • Ett ledigt nätverksuttag i din router (eller i en separat switch om du kör så).

Inte så komplicerat, eller hur? Då kör vi.

Installera Philips Hue steg för steg

  1. Koppla in bryggan: Anslut Hue-bryggan med medföljande nätverkssladd till ett ledigt nätverksuttag och nätadaptern till ett ledigt vägguttag. Eftersom lamporna i ett Hue-system pratar med varandra spelar placeringen av bryggan inte någon större roll. Men precis som med alla trådlösa produkter kommer den att fungera bäst om den monteras hyfsat centralt sett till var de olika lamporna kommer att sitta. Räckvidden är åtminstone omkring tio meter från brygga till lampa.

Philips Hue Brygga Baksida

  1. Anslut till bryggan: Se till att din mobil med Hue-appen är ansluten till samma nätverk som bryggan kopplades in till (trådbundna och wifi-anslutna enheter i ett vanligt hem är i de allra flesta fall på samma nätverk om du inte har någon speciallösning). Starta appen och låt den söka efter en närbelägen brygga. Efter att den hittats behöver app och brygga paras ihop. Det gör du genom att trycka en gång på Hue-bryggans stora knapp på ovansidan. Detta är en procedur som behöver upprepas för alla mobiler som ska kunna kontrollera lamporna.

  2. Anslut lamporna: Skruva i de medföljande lamporna i passande uttag och tänd dem med den vanliga väggbrytaren. Antingen gör du det en i taget eller alla samtidigt, båda sätten fungerar. Precis vid hopparning mot bryggan brukar det vara en bra idé att ha lampan nära bryggan, oftast räcker det med att vara i samma rum. Efter parning kan du flytta den längre bort. I vissa fall med startkiten är lamporna parade på förhand med bryggan och dyker upp direkt i appen. Annars finns det två sätt att ansluta lampor.

  • Skruva i lampan, tänd den och sök efter den i appen. Gå till “Settings” och vidare till “Light Setup” och tryck på “Add Light” högst upp och sedan på “Search”. Då söker bryggan upp nya lampor och lägger till dem i listan. Trycker du på den nya lampan i listan blinkar den för att visa vilken det är (om du kopplat in flera samtidigt). Trycker du på den lilla I-ikonen kan du namnge lampan, exempelvis “Taklampa vardagsrum” eller vad du nu tycker passar.

  • Ibland är lampan lite tjurig med sökfunktionen (lampor som redan har en parkoppling, om du köpt begagnat exempelvis, brukar kunna vara det) och då krävs en mer manuell metod. När du är inne på “Add Light” i appen kan du istället för att söka efter lampor välja “Add serial number”. Numret hittar du på lampan och är sex tecken långt. Skriv in det, se till att lampan är tänd och kör så brukar även mer stingsliga lampor kunna läggas till i systemet.

  1. Ordna ditt hem: Med ett par lampor på plats är det dags att börja sortera dem. Under “Settings” hittar du “Room Setup” där du kan skapa de olika rummen du tänkt ha lamporna i. Det gör det inte bara enklare att hitta bland de olika lamporna, utan underlättar även när du ska börja lägga in automatiseringar eller strömbrytare.

Klart! Nu börjar det roliga!

Kom igång och använd Philips Hue

Dina olika rum är det första som dyker upp när du öppnar appen. Här har du en strömbrytare för alla lampor i ett rum och om du klickar på respektive rum får du upp en lista med alla lampor som kan styras.

Du kan tända och släcka dem. I tänt läge får du även upp ett reglage för att dimma lamporna. Har du lampor med möjlighet att visa färg (White & Color Ambiance) kan du via den droppformade ikonen välja färg helt fritt och via paletten välja ett förinställt färgläge (och även skapa dina egna). Droppikonen används även för att ställa färgtemperatur på de lampor som stödjer det (White Ambiance-lampor).

Under “Routines” hittar du automatiseringar. Här kan du tidsinställa lampor, ordna en simulerad soluppgång som väckning på morgonen och mycket annat.

Styr Hue-lamporna när du inte är hemma

Ett litet extra steg är att slå på möjligheten att styra lamporna även när du inte är hemma. Som standard krävs att du är ansluten till samma nätverk som bryggan för att kunna styra lamporna. Men med funktionen “Out of Home Control” som du hittar under settings kan du styra dem var du än befinner dig i världen.

Först får du registrera ett gratiskonto för molntjänsten “My Hue” enligt instruktionerna i appen. När du kommer till steget för att länka din brygga med kontot får du trycka på den stora knappen på Hue-bryggan och sedan är det klart.

Den här funktionen används även för att känna av om du är hemma eller ej, vilket ger ytterligare funktioner under “Routines”. Exempelvis kan du se till att alla lampor släcks när du lämnar hemmet, helt automatiskt.

Bygg ut ditt system

Vill du bygga ut ditt Hue-system med fler lampor behöver du bara följa steg tre i den här guiden och lägga till så många lampor du vill (bryggan börjar protestera vid 50 anslutna lampor).

En nackdel som snabbt blir uppenbar är att dina smarta lampor bara kan styras om strömmen är påslagen. Så om någon släcker lampan via den vanliga väggströmbrytaren är lampan helt avstängd och kan inte styras. Det kan du avhjälpa genom att skaffa Hue-kompatibla väggbrytare. Dessa går på batteri och kräver därför ingen installatör för att få igång. Från Philips själva finns Hue Tap och den lite billigare Hue Dimmer Switch.

Philips Hue Dimmer Switch

Vill du lägga till en väggbrytare (eller rörelsesensorn Hue Motion, proceduren är densamma) går du in i Hue-appen på din mobil eller surfplatta och väljer “Accessory Setup” under “Settings”. Under “Add Accessory” hittar du val för Tap, Dimmer, Motion och även Friends of Hue. Det sistnämnda är väggbrytare från andra tillverkare, som funkar med Hue-systemet.

Vill du exempelvis lägga till en Dimmer Switch trycker du på den delen i appen och följer instruktionerna. Det finns tydliga instruktioner i appen för alla tänkbara anslutningsmetoder.

Efter att du anslutit tillbehöret kan du välja i vilket rum den ska sitta och framför allt vilka lampor den ska vara knuten till. Exempelvis så att en Dimmer Switch styr takbelysningen i vardagsrummet, eller att rörelsesensorn tänder en lampa nära trappen nattetid.

Philips Hue Motion

Lycka till med din nya smarta belysning!

Allt om Philips Hue

Det första steget till ett smart hem brukar vara fjärrstyrning av belysning, alternativt fjärrstyrning av enskilda eluttag. För belysning (men även uttag) är Philips Hue ett riktigt bra alternativ att börja med. Systemet fungerar riktigt stabilt, är enkelt att komma igång med och bygga ut. Om du i framtiden vill fortsätta bygga ut ditt smarta hem utanför just belysning är Philips Hue även väldigt öppet och pratar med de flesta andra stora system.

Vad är Philips Hue?

Philips Hue är ett system för att styra belysning. Du parar ihop lampor och tillbehör med en speciell mottagare (brygga) som i sin tur är ansluten med sladd till ditt nätverk. Hue-bryggan kommunicerar med lampor och tillbehör via Zigbee (se nedan), medan du ansluter till den via wifi. Med ett gratiskonto på My Hue kan du även ansluta och kontrollera dina lampor när du är utanför hemmet.

Philips Hue White & color Ambience E27 som taklampa

Lamporna kan sedan styras med hjälp av mobilen, såväl för av/på och dimning som inställning av 16 miljoner färger för de lampor som har stöd för det. Du kan även använda dig av batteridrivna strömbrytare och rörelsesensorer för att styra dina lampor utan mobilen.

Allt kan även automatiseras i en stor mängd olika varianter. Några grundläggande funktioner är såklart att styra belysning beroende på tid eller om solen är uppe, att lampor tänds när du går in i ett rum (med lägre ljusstyrka nattetid för att inte blända) eller att väckas av en simulerad soluppgång med lampor som sakta ökar i ljusstyrka. Möjligheterna är stora och bara fantasin sätter gränser.

Nyare lampor i Hue-serien har även Bluetooth inbyggt (står på förpackningen). De har både Zigbee och Bluetooth och det senare används för två saker. Dels för att förenkla hopparning med ditt befintliga system. Dels kan det användas om du bara har en eller ett par lampor att styra, men ingen hubb.

Men det är inte Philips som gör Hue?

Philips är ett företag som gillar att samarbeta med andra. Därför är det faktiskt inte Philips själva som gör Philips Hue-produkter, utan det företaget heter i själva verket Signify. Philips har ungefär samma deal när det kommer till bland annat TV-apparater, där det bakom varje Philips-apparat egentligen står ett TP-vision som tillverkar och utvecklar dem.

Vad är Zigbee?

Tekniken som Philips Hue använder sig av kallas Zigbee. Det är en trådlös överföringsteknik (2,4 GHz) som är ganska vanlig för att snabbt överföra små mängder information i ett nätverk (som ditt hem).

Även om Hue-bryggan är den centrala punkten för detta klarar Zigbee även av så kallad mesh. Det innebär att alla enheter anslutna med fast ström, som en lampa kopplad till ett vägguttag, kan förlänga nätverket ytterligare.

Tekniken används inte bara av Philips Hue, utan även av en mängd andra system inom hemautomation. för Philips Hue är det dock styrning av belysning och enstaka tillbehör det handlar om.

Vad har Philips Hue för räckvidd?

Från Hue-bryggan ut till en lampa ligger räckvidden på ungefär 10-20 meter, allt beroende på om det sitter några väggar mellan och liknande som kan störa.

Det fiffiga med Zigbee-tekniken som Philips Hue använder sig av är att allt som kopplats till Hue-bryggan även kan prata med varandra. Lampor som är anslutna till fast ström, som en taklampa, kan förlänga och bygga ut räckvidden för Hue-nätverket med så kallad mesh-teknik. Det innebär att om du har ett par lampor inkopplade till Hue-bryggan är även täckningen för systemet bättre, helt automatiskt utan att du behöver göra något.

Mesh-funktionen funkar däremot inte på batteridrivna enheter, som en rörelsesensor då det skulle dra för mycket batteri. De kan ansluta till närmaste del i nätverket, men inte agera förlängning själv.

Hur många enheter kan jag ansluta till Philips Hue-bryggan?

Philips Hue Brygga Philips själva anger att Hue-bryggan klarar av 50 anslutna lampor och 12 tillbehör (strömbrytare och rörelsesensorer) innan det är fullt. Det räcker för ganska många hem, men behöver du mer än så får du lägga till ytterligare en brygga och bygga ett nät utifrån det.

Min Hue-brygga är full, vad gör jag?

Täcker du ett helt hem med lampor, knappar, pluggar och liknande och sedan lägger på automatiseringar på det går det ganska fort att komma upp i de där 50 inkopplade enheterna. Så vad göra när det är fullt?

Två bryggor är det enkla svaret. Samtidigt klarar inte Hue-appen av att slå ihop två bryggor, utan de måste hanteras som två enskilda ”hem”.

Därför är en idé att dela upp belysningen mellan bryggorna, exempelvis en för inomhuslampor och en utomhus eller kanske en per våning i huset.

Känns det rörigt med flera hubbar kan du använda tredjepartsappen Hue Essentials (finns till Android och inom kort till Iphone). I den finns stöd för att hantera flera bryggor i samma gränssnitt (även Ikeas Trådfri-brygga om du har en sådan).

Finns det olika Hue-bryggor?

Under åren som Philips Hue funnits ute på marknaden har de hunnit uppdatera själva Hue-bryggan en vända, men det är faktiskt mindre skillnad än vad man först kan tro.

Den första versionen är rund till formen medan den andra (och nuvarande) är fyrkantig. Båda två fungerar och uppdateras fortfarande och har stöd för samma sorts lampor och tillbehör, samma mängd anslutna enheter, har samma räckvidd och så vidare. Så vad är skillnaden? I praktiken handlar det om stöd för Apples styrsystem för smarta hem, Homekit, som saknas i den första versionen men som finns inbyggt i den andra.

Idag säljs bara den senare versionen av bryggan. Men om du har den gamla versionen eller hittar en sådan billig begagnat och klarar dig utan Apples Homekit är det inget fel på den.

Vilka prylar funkar med Hue?

Inom Zigbee-tekniken finns en uppsjö olika produkter, allt från lampor och rörelsesensorer till dörrmagneter och brandvarnare. Philips Hue är däremot helt och hållet inriktad på belysning för att hålla det hela enkelt.

Det betyder att det finns ett gäng olika lampor, färdiga armaturer och lysdiodslingor för belysningen. Till detta finns det även batteridrivna strömbrytare från både Philips själva och tredjepartsutvecklare. Det finns även fjärrstyrda elkontakter, vilka fungerar som en lampa med på/av i Hue-systemet, samt rörelsesensorer.

Vilka lampor finns det?

Oavsett om det handlar om en helt färdig taklampa, en lös lampa eller en lysdiodslinga delar Philips in sina egna lampor i tre olika kategorier baserat på vilket ljus de hanterar.

Philips Hue White Ambiance E27

Philips Hue White LED Lamp 9.5W E27 2 Pack Starter Kit

White

Hue White är, precis som namnet säger, vita lampor. Här kan du styra av/på och dimma lampan (som med alla Hue-lampor), men du är fast med den färgtemperatur som lampan levereras med. Passar utmärkt för de utrymmen där du behöver fjärrstyrd belysning, men inte har några krav på andra detaljer. White-lamporna är Hue-seriens budgetmodeller och finns även som startkit.

Lägsta pris hos

807 kr
Jämför alla priser
Philips Hue W A60 EUR LED Lamps 7W E27

Filament

En ny variant på White Ambiance-lamporna är Filament-lampor. Färgmässigt är de inte mycket roligare än de vanliga vita lamporna. Däremot har de en design som påminner om de lampor du kan hitta i designerarmaturer och är helt enkelt gjorda för att passa i de lägen där även lampan är tänkt att synas och vara en del av inredningen.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Philips Hue Filament

Lösa lampor

Inom Philips Hues egna system finns det lösa lampor för tre typer av socklar.

  • E27.

White, white+dimmer, ambiance, ambiance+dimmer, color. Den vanliga “stora” skruvkontakten för lampor var först ut och finns i alla tre färgkombinationer (White, White Ambiance och White & Color Ambiance). De båda vita modellerna sälja även som fristående kit med en dimmer (bägge går att lägga in i appen senare om du vill) och alla varianter säljs i ett eller tvåpack. De finns även i startkit med hubben och tre lampor (alla modeller), tre lampor och en dimmer (White och White Ambiance) samt två lampor (White).

  • E14.

Den lite mindre skruvkontakten som ofta återfinns i bordslampor och liknande finns i dagsläget inte i den billigare White-kategorin av Hue-lampor. Däremot finns den i både en och tvåpack i kategorierna White Ambiance och White & Color Ambiance. Tyvärr finns det heller inget startkit med E14-lampor i dagsläget. Philips Hue White & Color Ambience E14 som sänglampa

  • GU10.

Den enda lampan utan den vanliga skruvkontakten i Philips eget sortiment. Istället är det här spotlight-varianterna med två metallpinnar som är väldigt vanligt för bland annat inbyggd belysning. Det finns startkit med GU10-lampor i färg och det säljs även GU10-lampor i kategorierna White och White & Color Ambiance.

Philips Hue Col Hue Ljuslist

Hue Lightstrip

Philips lysdiodlist går under namnet Lightstrip (Lightstrip Plus för att vara korrekt) och säljs enbart i varianter med 16 miljoner färgmöjligheter. Ljuslisten kräver Hue-bryggan för att fungera, men säljs inte som startkit med den.

Philips Hue Lightstrip

Istället handlar det om ett grund-set med nätadapter, drivdon och två meter ljuslist. Ljuslisten kommer med dubbelhäftande tejp förmonterad för enkel installation. Behöver du korta ner listen finns lämpliga sådana ställen utmärkta på listen.

Vill du ha en längre ljuslist än två meter kan du köpa till förlängningspaket på en meter styck. Nätadaptern klarar av att driva en slinga på upp till tio meter.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Philips Hue Milliskin 1x5W Spotlight

Inbyggnadslampor

Det finns färdiga paket för infällda spotlights i Hue-serien. De går under namnet Milliskin och finns i en rund och en fyrkantig modell i vitt eller aluminiumfärg. Alla spottar går att justera en aning i sidled och samtliga av dem använder sig av GU10-lampor i White Ambiance-kategorin. Lamporna säljs både lösa och tillsammans med en Hue Dimmer. Spotlights, men inte infällda, finns även i Hues Pillar-serie och även då i White Ambiance-utförande. Philips Hue Miliskin

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Färdiga armaturer

När det kommer till färdiga armaturer finns en hel del att välja på i Hue-serien. Här handlar det om tycke, smak och budget eftersom de ofta ligger någorlunda högt i pris i jämförelse med att köpa en lös armatur och utrusta den med en Hue-lampa eller två. Samtidigt finns det riktigt fina alternativ inom ett gäng områden.

  • Taklampor.

Färdiga kit med White & Color Ambiance-lampor är bland annat Beyond och Flourish som monteras direkt vid taket, Flourish finns även som pendellampa. Övriga armaturer använder sig av White Ambiance-lampor, där finns bland annat Being, Still, Cher och Fair som takmonterade lampor och pendelvarianter. Vill du ha något som liknar traditionella lysrörsplattor i taket finns en rektangulär och en kvadratisk modell med namnet Aurelle att tillgå. För lite mindre lampor i exempelvis ett fönster finns även modellerna Devote och Explore. Vill du ha spotlights i taket finns Buratto-serien i antingen vitt eller aluminiumfärg och med White Ambiance-lampor. De säljs antingen som enstaka spotlights eller på skena med två, tre eller fyra lampor. Philips Hue Aurelle Tak

  • Bordslampor.

Vill du ha en mer traditionell bordslampa från Hue kan du titta på Beyond eller Explore. Bland bordslampor blir det snabbt lite mer kreativa former, som snäckskalsformade Felicity eller det flygande tefatet Phoenix. Alla dessa kör på lampmodellen White Ambiance. När det gäller bordslampor med färg finns den lilla bollen Flourish. Här finns även Signe, som är tänkt att användas med för att “måla” väggarna i färg snarare än som traditionell bordslampa. Philips Hue Beyond Bordslampa

  • Vägglampor.

Vill du ha en väggmonterad sänglampa passar Explore bra för det ändamålet (White Ambiance). En lite mer dekorativ variant är den rundade Phoenix. Vill du ha färglampor och samtidigt lite kaxigare design finns den pinnformade Liane och den runda Sana att tillgå. Philips Hue Sana

  • Badrumslampor.

Lampor som skyddats en smula extra mot fukt och därmed passar i badrum finns det gott om. Samtliga badrumsvänliga Hue-armaturer kör White Ambiance-lampor. Vill du ha spotlights på antingen väggen eller i taket hittar du Adore med en, två eller tre spotlights i linje eller fyra i kvadratisk form. Philips Hue Adore Badrum

Adore finns även i en rund väggvariant med spegel i mitten, samt även som klassisk “lysrörslampa ovanför handfat” och som taklampa. Philips Hue Adore Spegel

Dekorativ belysning.

Det finns ett par lite mer speciella Hue-lampor vid sidan av lösa lampor och färdiga armaturer.

Philips Hue Col Play Doublepk EU/UK Väggarmatur 2st

Hue Play

Hue Play är ett exempel som säljs i par med möjligheten att köpa till en extra lampa (för inkoppling till samma nätadapter). Med Play är det antingen tänkt att du målar väggarna eller utvalda delar av hemmet med färggrant ljus, eller så använder du den förmonterade dubbelhäftande tejpen och placerar dem som stämningsljus bakom din TV. Värt att notera är att det i det fallet inte fungerar som Philips Ambilight, där ljuset anpassar sig efter det som visas på din TV, utan det är bara stämningsbelysning det är tal om. Philips Hue Play

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Philips Hue Col Go V2 EU Bordslampa 8cm

Hue Go

Hue Go är en annan typ av stämningsbelysning i form av ett halvklot. Det fiffiga här är att den har inbyggt batteri (3 timmars drift), så att du kan ställa den där det behövs för stunden utan att bekymra dig över vägguttag. Philips Hue Go

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Hue Outdoor

I många fall klarar sig en vanlig Hue-lampa ganska bra i en skyddad utomhusarmatur. Men det finns en uppsjö utomhuslösningar från Hue för att både lysa upp och fungera dekorativt ute i trädgården.

  • Lightstrip.

Den populära LED-listen finns även i utomhusutförande som klarar av vädrets nycker. Det finns grundpaket med nätadapter och antingen två eller fem meter lång slinga och den klarar av att visa hela färgspektrat.

  • Fuzo, Econic, Lucca, Calla, Turaco med flera.

Finns både med färglampor och i White Ambiance-utförande. Sex olika produktserier med vägglampor och markmonterade stolpar i olika design och utförande för att passa alla typer av utomhusmiljöer.

  • Lily.

Hues utomhusspotlights går under namnet Lily och är tänkta att placeras på en gräsmatta eller liknande. Säljs antingen styckvis eller som trepack. Philips Hue Lily

Under CES-mässan i början av året presenterades även Lily XL. Helt enkelt en lite större och ljusare version av Lily som inom kort hittar ut på marknaden.

  • Welcome och Discover.

I vissa lägen behöver utomhusbelysningen helt enkelt bara lysa upp ett område och inte så mycket annat. För den uppgiften finns Welcome och Discover i Hue-sortimentet som utomhusstrålkastare.

  • Outdoor Motion Sensor

Mer ett tillbehör. Men numera finns rörelsesensorn även för utomhusbruk, så att dina lampor kan tändas när någon går förbi. Philips Hue Motion Outdoor

Vilka tillbehör finns till Philips Hue

Från philips själva är antalet tillbehör utöver lamporna få och enkla att komma ihåg, för det handlar om tre stycken.

  • Hue Motion.

En rörelsesensor som kopplas till ditt system för att automatisera enkelt. Slå på ljuset automatiskt i badrummet när någon kommer in, eller aktivera en nattlampa för de som ska till badrummet under dygnets sena timmar. Möjligheterna är många och den smidiga enheten är både lätt att installera och placera.

  • Hue dimmer Switch.

Nackdelen med smarta lampor är att de behöver ström för att vara smarta. Använder du den vanliga väggbrytaren för att stänga av lampan stänger du således av din smarta lampa helt. Dimmer Switch är ett smidigt sätt att skaffa en fysisk väggbrytare för din smarta belysning. Den drivs på batteri, monteras med dubbelhäftande tejp och klarar av grundläggande belysning och dimning utan att blanda in en elektriker. Knappsatsen går dessutom att ta loss för att du ska kunna ta med dig styrningen dit du sitter. Dimmer Switch ingår även i en del paket med Hue-lampor.

  • Hue Tap.

Den lite dyrare varianten av väggbrytare klarar sig helt utan batteri. Den drivs av kinetisk energi, eller helt enkelt att den lilla ström som behövs genereras när du trycker på knapparna. Det kräver ett något bestämt tryck för att fungera, men i gengäld slipper du byta batterier var och vartannat år. Philips Hue Tap

  • Play HDMI Sync Box

Bakom det lite krångligare namnet döljer sig något som kan liknas vid Ambilight för alla TV-apparater, inte bara de som kommer från Philips. Det är en HDMI-switch med inbyggd Hue-koppling. Din digitalbox, spelkonsol och liknande kopplas in i boxen och från den upp till din TV. Väl hopkopplad kan din Hue-belysning synkroniseras med det som visas på din TV. Philips Hue HDMI Sync Box

  • Hue Smart Plug

Även om vanliga strömkontakter som pratar med Hue-systemet funnits länge är det först nyligen som Philips själva släppt en sådan. Perfekt om du har en bordslampa som inte har en lampa som kan bytas ut mot en Hue-lampa, eller för att fjärrstyra kaffebryggaren till att fixa kaffe åt dig på morgonen. Philips Hue Smart Plug

  • Hue Smart Button

Minstingen bland lampknapparna i Hue-sortimentet är Hue Smart button. En lite rund enhet som mer eller mindre rakt av kan ersätta en vanlig på/av-knapp på väggen. Knappen drivs på batteri och levereras med ett litet väggfäste. Knappen i sig är magnetisk och klickas enkelt fast mot väggfästet, men kan också tas av och flyttas vid behov. Philips Hue Smart Button

Andra märken som funkar med Philips Hue

Även om det finns mycket i Hue-serien är systemet samtidigt öppet för andra tillverkare när det kommer till både lampor och tillbehör. Här kan det dock vara värt att nämna att många tredjepartsprodukter fungerar utmärkt i Hue-appen, men om du vill röststyra med exempelvis Apples Siri och Homekit är det inte säkert att de dyker upp i en sådan koppling. Läs på för respektive produkt innan du köper för att vara säker. Här nedan följer några av de vanligaste exemplen, även om det finns fler.

Friends of Hue är lite samlingsnamnet för produkter som fungerar med Hue-systemet. Under senare år har det inneburit exempelvis väggbrytare med samma batterifria drift som Hue Tap-brytaren, men i mer traditionell design. Exempelvis Vimar Eikon och Planar, som ser ut som vilken väggbrytare som helst.

Ikea Trådfri fungerar med Philips Hue, även om det kan innebära ett par extra steg att para ihop dem. Ikeas smarta belysning kör Zigbee-tekniken även den och deras lampor, särskilt de vita, har en betydligt lägre prisbild än Hue-lamporna. Som sagt blir det lite pyssligare att para ihop dem med Hue-bryggan än de vanliga Hue-lamporna, men väl där fungerar de (åtminstone i Hue-miljön) riktigt bra.

Innr är en tillverkare med flera lösningar för belysning som fungerar med Philips Hue. Dels har de ett par vanliga lampor både med och utan färger i olika sockeltyper. De har även olika paket med LED-spotlights och LED-lister som gör sig utmärkt för att lysa upp olika typer av skåp och garderober som funkar med Hue-systemet. Innr har även strömbrytare för vanliga elkontakter som fungerar med Hue.

Osram har även de smarta lampor som fungerar med Philips Hue. Mest kända i Sverige är de nog för sin strömbrytare för vanliga elkontakter som fungerar med Hue, då de var tidigt ute med en sådan produkt. De har även en serie lampor som pratar med Hue. Samtidigt satsar de mycket utomlands på sin egen brygga (liknande Hue-bryggan) och dit har de ett liknande utbud av tillbehör som Philips har till Hue.

Litcessory är en lite mer udda fågel bland Hue tillbehör. Litcessory gör tillbehör till lysdiodslingan Lightstrip och enbart det. De säljer kontakter, förlängningssladdar och adaptrar för att du på enklast möjliga vis ska kunna bygga ut din Hue Lightstrip-lösning så att den passar dina behov exakt.

Extrafunktioner och andra system

Både med Hue-systemets brygga och utan den finns det närmast oändliga möjligheter till att koppla sig mellan olika smarta hem-system och funktioner.

Hue Sync

Philips TV-apparater har länge haft funktionen Ambilight, vilket innebär ljus på baksidan av TV:n som anpassar sig till det som visas på skärmen. Det ska ge en känsla av större bild, men framför allt är det en snygg effekt. Men om du inte har en Philips-TV har du fått gå till olika typer av tredjepartslösningar, tills Hue Sync kom. Hue Sync funkar till Windows och Mac och passar alltså utmärkt om du visar film via en mediadator idag (eller för din dator). Med Hue Sync kan du aktivera ett valfritt antal lampor i ditt Hue-system som ska reagera på det som visas på skärmen, som ett spel eller en film. Du kan också använda det för att blinka i takt med musiken. Givetvis fungerar det här allra bäst med färglampor då de vanliga vita blir minst sagt begränsade i den här funktionen. Hue Sync kan laddas ner här.

Hue Labs

I Hue-appen finns ett litet specialavsnitt kallat Labs där du kan prova olika småfunktioner. Det kan dels handla om funktioner som testas för att sedan bakas in i den vanliga appen, men oftast handlar det om extrafunktioner som du kan köra mest på kul. Ett exempel är att du kring halloween kan få dina lampor att blinka oregelbundet för att lite efterlikna effekten hos ett spökhus. En liknande finns för mysig julbelysning. Det finns även paket för att göra snygg utomhusbelysning för olika miljöer, något som kan vara mer användbart än spökhusläget.

Styr Philips Hue utanför hemmet

Redan från start har Philips Hue möjligheten att styras även om du inte är hemma. Detta för att kolla om du verkligen släckte när du gick på morgonen, eller för att ge intrycket av att du är hemma även när du inte är det. I appen heter funktionen “Out of home control” och kräver att du registrerar ett konto på tjänsten My Hue. Hela den biten är helt gratis, men behövs för att kunna koppla ditt hem till din mobil även utanför hemmanätverket.

Philips Hue och Homekit

Har du den fyrkantiga utgåvan av Hue-bryggan fungerar den rakt av med Apples hemmastyrningsteknik Homekit. Du läser antingen av koden på undersidan av bryggan eller skriver in den och sedan kan du styra belysningen med hjälp av Siri. Värt att notera är att tredjepartsprodukter, som Osrams vägguttag inte fungerar med Homekit-integrationen trots att de går att få in i Hue-systemet.

Philips Hue och Google Home

Att prata med Philips Hue genom Googles smarta högtalare är inga som helst problem. Stöd finns inbyggt från start och att para ihop dem tar inte många ögonblick. Efter det dyker dina lampor upp uppdelade efter rum i appen och du kan röststyra allt från ljusstyrka till färger med rösten. Heter dina rum samma sak i Hue-appen som i Google Home paras de dessutom samman automatiskt.

Philips Hue Still Taklampa

Philips Hue och Alexa

Precis som med Google Home är det en lätt match att para ihop ditt Hue-system och en smart högtalare med assistenten Alexa. Du kan styra belysning per lampa eller för hela rum och kan ändra allt från ljusstyrkan till färgval med hjälp av assistenten.

Philips Hue och Ambilight

Har du en Philips-TV med ljusfunktionen Ambilight kan du faktiskt bygga ut den till att även innefatta lamporna i samma rum (färglampor då såklart). Funktionen har funnits inbyggd i de flesta TV-apparater från Philips med Ambilight sedan många år, så chansen att även lite äldre (2011-2012 och framåt åtminstone) har funktionen antingen via en app eller direkt i menyerna är stor. För att det ska fungera krävs såklart en Ambilight-TV och en Hue-brygga anslutna till samma nätverk hemma. Efter det väljer du lampor och vart de finns placerade så sköter systemet mer eller mindre resten automatiskt åt dig.

Philips Hue utan brygga

Även om de allra flesta roliga funktioner tillkommer när du har en Hue-brygga inkopplad i hemmanätverket går det att köra Philips Hue även utan den. Det säljs paket med lampor (White eller White Ambiance) och Hue Dimmer Switch som kan prata direkt med varandra utan en brygga mellan. De nya lamporna med Bluetooth kan även styras med telefonen utan brygga. Men då behöver du vara inom ett par meters avstånd för att det ska funka.

Philips Hue Wellner Bordslampa

Använd Philips Hue i andra system (med Hue-brygga)

Vi skulle nästan kunna ägna en hel dag åt att bara rabbla upp vilka system som kan ansluta till Philips Hue bara du har Hue-bryggan inkopplad, för det är ett system som väldigt gärna pratar med andra tjänster. Vill du bygga ut ditt smarta hem utanför belysning pratar Hue med merparten av de system som finns på marknaden idag. Färdiga system som Fibaro Home Center, Homey, Somfy, Vera och många andra styrenheter har inga problem att lägga till Hue-bryggan och alla dess lampor. Är du den som bygger själv med exempelvis Domoticz eller Home Assistant brukar integrationen mot Philips Hue nästan vara den enklaste delen när du bygger upp ditt system. Oftast handlar det om att säga till ditt system att det ska prata med Hue och trycka på den stora knappen på Hue-bryggan för att allt ska vara klart. Värt att tänka på är dock att medan alla lampor brukar komma in automatiskt är det inte alla system som har stöd för Hues rörelsesensorer och väggbrytare.

Använd Philips Hue-lampor i andra system (utan Hue-brygga)

Om din styrenhet för smarta hem har stöd för Zigbee, som bland annat Homey, Amazons Echo Plus, Samsung Smartthings eller ett hemmabygge med en Conbee-sticka (för Home Assistant och Domoticz som exempel) är det nästan aldrig några problem att lägga till dina Hue lampor direkt mot styrenheten. Eventuellt måste du nollställa dem först, men utöver det brukar det handla om att sätta styrenheten i parningsläge och tända lampan för att det ska funka, oavsett om det är vita lampor eller sådana med färg.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss